top of page

Epoksista pannunalusia

  • Writer: Maiju Heitto
    Maiju Heitto
  • 23.4.
  • 3 min käytetty lukemiseen

Kerron tässä postauksessa epoksivalun opettelemisesta ja annan vinkkejä siitä mitä aloittelijan kannattaa ottaa huomioon. Muistilistan valmistautumista varten löydät alempaa! Alempana on myös tarkemmat kohta kohdalta -ohjeet epoksivaluun.


Mitä epoksi on ja miten se toimii?

Lyhyesti, epoksi lienee monelle tuttu epoksiliimoista. Wikipedian mukaan epoksi on "kertamuovi, joka kovettuu kovettajan avulla." Epoksivalua tehdessä tarvitset siis kahta ainetta, epoksia ja kovettajaa. Nämä sekoitetaan oikeassa suhteessa ja kaadetaan muottiin jossa sille annetaan tietty aika kovettua.


Mitä tehdä epoksista?

Olen ollut kiinnostunut epoksista tehdyistä jutuista siitä asti kun ensimmäiset "river table" -videot ponnahtivat feediini. Pitkään mietin että tuollainen pöytä pitäisi tehdä mutta siitä projektista en koskaan oikein saanut selkeää ajatusta.

Epoksistahan voi tehdä vaikka mitä. Monet tekevät jopa kokonaisia pöytiä, eivät vain ns. joki-osaa, jotkut koruja, pinnoitteita, kirjatukia, koristeita, kakkuvateja... Olin katsonut ihaillen videoita joissa jotkut säilövät vaikka hääkimppujaan epoksiseen sohvapöytään upeaksi asetelmaksi ja muistoksi.


Sitten, vuosia myöhemmin mietin että voisin tehdä epoksista mieluummin vaikka pannunalusia. Törmäsin granaattiomenan muotoisiin muotteihin Etsyssä ja siinähän se sitten selkiytyi! Tilasin muotit, ostin tarvikkeet ja lähdin kokeilemaan. Varsinkin alkuun homma oli paljon helpompaa kuin mitä olin ajatellut. Olin kyllä valmistautunut paremmin kuin yleensä, eli katsonut 15 minuutin opetusvideon aiheesta ja hankkinut tarvittavat tarvikkeet.




















Mitä hankkia ennen epoksivalua?

  1. Epoksihartsi ja kovettaja - näitä myydään usein pakettina, joissa on selkeät ohjeet ja tieto missä suhteessa aineita lisätään. Itse olen käyttänyt sekä 1:1 eli puolet ja puolet, että 1:2 versioita. Epokseja on erilaisia, tarkista että ostat tarkoitukseesi sopivaa. Jotkut sopivat 1-5mm paksuisiin valuihin, jotkut 2-10cm jne.

  2. Muotti/muotit - tarkoitukseen sopivan kokoinen ja muotoinen silikonimuotti.

  3. Pigmentit - eli värit. Itse käytän nestemäisiä pigmenttejä, myös jauhemaiset käsittääkseni sopivat. Jotkut käyttävät akryylivärejä ja elintarvikeväriä. Pigmenteille vaihtoehtona käytän kuivattuja kukkia.

  4. Astiat - tarvitset kaksi mittaa ja sekoitusastian. Toiseen mittaan mittaat kovettajan ja toiseen epoksihartsin. Ne kaadetaan sekoitusastiaan yhtä aikaa.

  5. Suojausvälineet - hengityssuojain, hyvät hanskat (itse käytän lateksisia muovihanskoja) sekä alusta hommille, esimerkiksi silikoninen tabletti tai vaikka vanerilevy.

  6. Etanoli/Sprii - tai muu vastaava alkoholi tarvikkeiden pesua varten.

  7. Muut pesutarvikkeet eli muovinen vati ja rätit - vatiin laitan sotkeutuneet mitat ja muut tarvikkeet. Pyyhin mitat ja muut ensin paperilla jotka heitän sekajätteeseen. Kaadan spriitä rättiin ja pyyhin huolellisesti mitat rätillä, sekä lopuksi myös vadin. Rättiä käytän uudelleen tai heitän roskiin. Epoksia ei voi kaataa viemäriin, eikä tuotteita voi pestä juoksevan veden alla. Vedellä komponentit eivät lähdekään. HUOM. ÄLÄ KÄYTÄ KEITTIÖSSÄ KÄYTTÄMIÄSI TARVIKKEITA TÄHÄN HOMMAAN, VAAN HANKI ERILLISET!

  8. Suojalakka halutessa - Suunnitelmana on lisätä epoksin päälle lämmönkestävä suojalakka, että epoksi kestäisi myös kuumia vesiroiskeita sekä suojaisi naarmuuntumiselta paremmin. On myös vaihtoehto että tuote jäisi ilman lakkakerrosta, koska epoksin oma lämmönsietokyky on periaatteessa tarkoitukseen riittävä.



Epoksituotteen valmistus

Kaadan komponentit, eli epoksin osat A ja B, omiin mittoihin. Valutan molemmat komponentit yhtä aikaa pahvimukiin jossa sekoitan ne puisella jäätelötikulla Seosta täytyy sekoittaa kolme minuuttia. Jos tahdon värjätä epoksin, kaadan sitä erillisiin pahvimukeihin, kuhunkin sen verran mitä tahdon mitäkin väriä käyttää. Värjään usein osan valkoiseksi, osan tummanpunaiseksi ja yleensä jätän osan kirkkaaksi. Antaa kauniin lisän kun osa epoksista on läpinäkyvää. Seuraavaksi epoksit kaadetaan muotteihin halutussa järjestyksessä. Aloitan yleensä reunoista, jotka teen mahdollisimman tummalla värillä. Aivan keskelle saatan kaataa tummaa ja väliin vaaleampaa ja kirkkaampaa sävyä. Eri värit levittyvät toisiinsa muotissa.

Osan epoksituotteista teen kokonaan kirkkaalla epoksilla, käyttäen väreinä kuivakukkia. Ne ovat erilainen tuote ja lopputulos on kaunis ja herkkä.




Kun valu on valmis, jätetään epoksi kuivumaan. Kuivumisaika vaihtelee tuotemerkkien välillä, ollen yleensä 1-3 vuorokautta niin kuivaksi että tuotetta voi käsitellä. Lopullinen kuivuminen saavutetaan noin viikossa. On tärkeää huolehtia että kuivuminen tapahtuu vaaterissa eli muotit ovat alustoineen täysin suorassa, sillä muuten lopputulos on luonnollisesti epätasainen.



Epoksituotteiden valmistuksen haasteita - suojaava kerros

Toivon että protoiluvaihe etenisi valmiiseen tuotteeseen mahdollisimman pian. Minulla on vielä vaiheessa suojalakan testaus, joka ei ole niin yksinkertainen homma kuin äkkiseltään kuulostaisi. Suojalakkaa ei voi laittaa pigmentöidyn epoksin päälle, vaan väliin täytyy valaa kirkas epoksikerros. Lisäkerroksen voi valaa joko muotissa tai ilman muottia. Itse valan ilman muottia, koska tahtoisin päällystää myös tuotteen reunat suojalakalla, sekä näin ollen saisin muotit vapaaksi seuraavien tuotteiden aloittamista varten.


Kun seuraava kerros lisätään, on huomioitava monta asiaa. Tuote täytyy kohottaa pöydän tai alustan pinnasta korkeammalle, ettei se liimaudu kiinni alustaan uuden kerroksen valuessa ohi reunojen. Laitan tuotteen alle sitä pienemmän palikan, kuten puupalan, teippirullan tai pilttipurkin kannen. Kerroksen valaminen reunoille tasaisesti on vaikeaa ja vaatii opettelua. Lisäksi epoksi valuu tuotteen pohjan puolelle ja jättää tiputtelujälkiä kuivuttuaan. Tämän voi estää käsittelemällä tuotteen pohjan nestemäisellä lateksilla. Lateksi lisätään pohjaan, erityisesti pohjan reunoihin ja sen annetaan kuivua. Kun epoksikerros on lisätty ja kuivunut, lateksi kuoritaan pois ja sen mukana lähtevät tiputtelevan epoksin jättämät jäljet.

Seuraavaksi tuote hiotaan 320 karkeuden hiomapaperilla ja lisätään suojaava lakkakerros.



Tuotteen valmistuminen?

Tämä on tuoteidea josta olen erittäin innoissani. On vielä paljon testailtavaa epoksin kanssa ennen kuin tuotekokeilu on valmis. Tässä vaiheessa kuitenkin näkyy jo se, että lopputulos on tyylikäs ja laadukas tuote. Uskon sille olevan kysyntää suomalaisilla markkinoilla. Huolellinen tuotetestailu ja pohjustustyö varmasti maksaa itsensä aikanaan takaisin!



Epoksimukinalunen kukilla
Epoksimukinalunen kukilla



Comments


bottom of page