top of page

Hunajantuotannosta kertovan opetustaulun teko yritykselle - Harjoittelu Muotoilija AMK

  • Writer: Maiju Heitto
    Maiju Heitto
  • 28.9.2023
  • 3 min käytetty lukemiseen

Päivitetty: 3.10.2023


Yksi ennalta sovituista työtehtävistäni harjoittelussa oli hunajantuotantoon liittyvän opetustaulun suunnittelu ja toteuttaminen. Hunajaa tuottavalla yrityksellä on toimitiloissaan kaksi mehiläisaiheista opetustaulua, jollaisia kouluissa on aikanaan käytetty opettamismateriaalina. Yritys toivoi kolmatta taulua sarjan täydennykseksi.


Taulun suunnittelu alkaa


Suunnittelu alkoi tarkemman aiheen rajaamisella ja luonnostelulla. Tein kaksi aihe-ehdotusta ja niistä karkeat luonnokset käsin maalaten. Esittelin luonnokset työnantajilleni, harjoitteluohjaajalleni (hallituksen jäsen) ja työpaikkani edustajalle (hallituksen jäsen), palautteen saamiseksi.

Luonnoksia mehiläispesä-aiheisesta taulusta


Hunajantuotanto: ensimmäinen luonnos ja kuvat isompina

Palaute oli, että hunajantuotanto oli aiheena parempi kolmannelle taululle. Herkullisen näköisestä, juoksevasta hunajasta kaivattiin vielä vielä tarkempaa lähikuvaa. Lisättäisiin iso kuva hunajakehästä, josta hunaja valuu linkoon.


Kuvien aiheista pidettiin. Kuvissa tärkeää oli erityisesti se, miten niissä korostui hunajan kullankeltainen väri.




Aiheen ymmärtäminen tärkeänä työkaluna suunnittelussa


Kun olin aloittanut taulun suunnittelun, ei mennyt kauaa ennen kuin huomasin että työstön jatkaminen vaatii tarkempaa tutustumista aiheeseen. Ensimmäisiin luonnoksiin katsoin mallia netistä löytämistäni kuvista sekä yrityksen muista opetustauluista. Suunnittelun edetessä kuitenkin oli todella iso hyöty siitä että sain keskustella hunajantuotannon vaiheista yrityksen mehiläishoitajien kanssa.


Yksi kiinnostavimpia osia muotoilijan työssä onkin sen projektiluontoisuus. Aiheet töihin saattavat kirjaimellisesti olla aivan mitä tahansa. Aina kun aloittaa projektin, jossa työskennellään itselle uuden asian ympärillä, alkaa opiskelu. Se on yksi alan monista hyvistä puolista, työ on mielenkiintoista ja kehittävää.


Luonnos 2: palautteen pohjalta muokattu luonnos


Seuraavaa luonnosta kommentoivat harjoitteluohjaajani ja mehiläishoitaja. Sain tärkeät palautteet jatkoon, mm. hunajan valutus -kuvan suurentaminen.


Isomman kuvan kanssa täytyi sommitella kokonaisuutta uudelleen.








Päädyimme siihen, että hunajan valutus -kuvassa onkin tuotantovaiheena hunajan kuorinta eikä linkoaminen ja näin sommittelu helpottui. Tässä mietinnässä oli apua mehiläishoitajan osaamisesta.

Myös mehiläispesän mallia päivitettiin tälle vuosikymmenelle.


Tein kolmannen, eli viimeisen luonnoksen ja se todettiin valmiiksi. Sen pohjalta lähtisin siis piirtämään lopullista taulua.












Sitten itse asiaan, taulun työstö alkaa


Piirsin taulun kuvien ääriviivat lyijykynällä. Koitin tehdä huolellista työtä, että maalausvaiheessa ei joutuisi paljoa soveltamaan. Niinpä piirtämiseen vierähti tovi.

Esimerkiksi kennojen piirtäminen täytyi tehdä huolellisesti, etteivät ne näyttäisi lopputuloksessa vääristyneiltä. Myös käsien piirtämiseen otin paljon valokuvia eri asennoista malliksi. Joitakin yksityiskohtia muutin enemmänkin lopullisen taulun luonnokseen.

Maalaus alkaa...

Olin huolissani siitä peittäisikö peiteväri monet kumitetut lyijykynän jäljet! Jouduin myös ensimmäisen kuvan väritettyäni keksimään uusia ratkaisuja. Maalasin lyijykynän päälle ja kun kumitin lyikkäriä pois, lähti maali mukana joiltakin osin... Ongelma ratkesi sillä, että löysin vedenpitävät, ohutkärkiset tussit joilla piirsin kuvat


ennen maalaamista lyijykynän päälle. Silloin pystyin kumittamaan lyijykynäjäljen pois ennen maalausta menettämättä suuntaviivojani. Huh!


Peiteväri onneksi peitti hyvin. Joihinkin kohtiin lisäsin myös akryylimaalia, kun tarvitsi korostaa valkoista jo maalatulle

pinnalle.


Hunajan maalaamisessa jännitti, saako siitä tarpeeksi läpikuultavaa. Luonnokseen se oli helppo maalata, ei tarvinnut olla niin yksityiskohtainen. Mutta toimisiko sama isommassa mittakaavassa? Lopulta en maalannut hunajaa paljoakaan eri tavalla kuin luonnoksessa. Lisäsin ehkä hieman sävyjen vaihtelevuutta. Mutta hunajasta tuli ihan kauniin näköistä!



Taulu valmistuu!


Ennen maalauksen aloittamista yrityksellä syntyi idea, että taulu olisi mukana Kuopion hyvinvointimessuilla, jonne yritys oli menossa myymään hunajaa. Taulun maalaaminen eteni hyvää tahtia ja nautin projektista kovasti. Oli mukavaa vastapainoa tietokonetyöskentelylle päästä tekemään töitä käsin! Helpotti myös työstöä kun oli selkeä päivämäärä milloin taulua tarvittaisiin.


hyvällä mallilla jo ollaan!

Valmis taulu pääsi heti esille!














Taulu valmistui hyvin aikatauluun mennessä ja oli yrityksen jäsenten mielestä hieno. Taulu on mukana hyvinvointi- ja kädentaitomessuilla Kuopio-hallilla ja sen jälkeen varmasti monessa muussa käytössä.


Kun teen töitä johon kuuluu paljon kuvataiteellista puolta, olen usein epävarma siitä tuleeko työ ensinnäkään valmiiksi, jos törmäänkin aiheeseen tai asiaan jota osaakaan piirtää tai maalata päässä olevan ajatuksen mukaan. Tai että tuleeko työstä lopulta toivotun näköinen. Usein lopputulos on hyvinkin erilainen kun olin visioinut, mutta harvoin se oikeastaan on huonompi.


Huolellinen suunnittelu ja luonnostelu sekä useammat luonnoskatselmukset osuuskuntalaisten kanssa olivat avainasemassa tämän taulun työstössä. Kun suunnittelu ja palaute oli riittävää, oli selkeä ja rauhallinen olo ryhtyä maalaamaan. Olen tottunut suunnittelemaan tauluni yleensä aika suurpiirteisesti, mutta nyt saatan muuttaa toimintamalliani.

Projekti oli kiva, olin todella iloinen siitä että taulu saatiin valmiiksi ja lopputulos oli mieluinen!
























Comentarios


bottom of page